perjantai 13. huhtikuuta 2007

vastuuvapaus


Mikä lieneekään perimmäinen syy, mutta yhä enenevässä määrin saamme haaskata aikaamme lueskelemalla tekstejä siitä mitä puuttuu tai mistä ei vastata.

Varsinkin elintarvikkeiden pakkaukset ovat täynnä tekstejä siitä mitä tuote ei sisällä, sitten yleensä hyvin pienellä ne rasvaprosentit yms. direktiivin määrittelemät tiedot.

Lääkkeiden mahdollisten sivuvaikutusten kuvaukset ovat tosi järkyttävää tekstiä. Lähes jokaisesta saattaa sokeutua, halvaantua, saada kouristuksia, aivovaurioita tai harhoja jne. Mahdollisiksi sivuvaikutuksiksi mainitut ovat ihan yleisesti kertaluokkaa vakavampia kuin vaiva johon lääke on määrätty. Huolestunutta potilasta ei oikeasti lohduta vaikka samassa tekstissä sanotaan että nämä sivuvaikutukset ovat erittäin harvinaisia.

Tässä vastuuvapaus-viestien joukossa hauskin näkemäni oli US-Navyn virkasolmion kääntöpuolella (siellä missä tavallisesti lukee Trevira tai PureSilk) . Siinä varoitettiin vetämästä solmiota liian tiukalle kaulan ympärille, seurauksena saattaa olla hengitys vaikeuksia tai jopa tukehtuminen, josta solmion valmistaja ei vastaa.

'Ei talvikunnossapitoa' kyltit ovat siitä harmittomimmasta päästä näitä viestejä, varsinkin näinä aikoina kun ei ole oikein talveakaan ollut....

Ei kommentteja: