torstai 12. huhtikuuta 2007

bunkkeri


Muistona menneiltä levottomilta ajoilta löytyy useilta paikkakunnilta rakennelmia joiden alkuperäinen tarkoitus on ollut toimia suojavarustuksena maahantunkeutujaa, hyökkääjää tai ties mitä vastaan.

Mikä lie tämänkin kuvan hökötyksen tarkoitus aikanaan ollut? Ammusvarasto, vartiomaja tai jotain sellaista. Sijaintipaikka on juuri susirajalla, Pakilan kohdalla Kehä I varrella. Hajusta päätellen se on toiminut viime aikoina ulkokäymälänä, roskista päätellen jossain vaiheessa nuorison (tai varttuneemman ulkoilmaväestön) vapaa-ajan keskuksena.

Tällaiset rakennelmat sulautuvat hyvin maastoon ja pysyvät melko huomaamattomina vaikka muu elämä valtaakin jatkuvasti alueita niiden ympäriltä. Tänään tämänkin bunkkerin ympärillä on jäljellä vain melko mitätön hoitamaton ryteikkö, muttei se kuitenkaan herätä ohikulkijoissa sen kummempaa huomiota.

Vaikkei näitä 'muistomerkkejä' yleensä hoideta tai kunnosteta millään tavalla, niiden perusrakenteet näyttävät säilyvän vuosikymmeniä ihan hyvässä kunnossa. Tämä kertoo jotain siitä perusteellisuudesta millä puolustushommiin on aikanaan suhtauduttu. Kouluaikoina olin lomat rakennuksilla hommissa ja niistä rakennuksista taitaa Meilahden sädehoitoklinikka olla ainoa joka enää on alkuperäisessä muodossaan pystyssä. Kuusikymmentäluvulla rakennettiin sillä tavalla.

Samaan tyyliin näyttävät säilyvän kriisiaikoina syntyneet uskomukset ja näkemykset, pysyvät niinä käyttötotuuksina läpi elämän joiden voimassaoloa ei koskaan kovinkaan perusteellisesti pohdita .......




Ei kommentteja: