tiistai 3. huhtikuuta 2007

meluaita



Aikoinaan kun Kustaa Vaasan tie levennettiin Lahden uuden moottoritien sisääntuloväyläksi, siinä meni vanha yhtenäinen puutaloalue vähän pirstaleiksi. Intiankatu katkesi kahdeksi, kuitenkin nimensä säilyttäen. Toiselle puolelle jäi Vanhakaupunki/Arabia ja toiselle Kumpula.

Vaikka tielevennysten takia osa puutaloalueesta tuhoutuikin, ja kummallakin puolella tuhoa on täydennetty uudisrakentamisella, niin jäljelle jääneet perinneosat lienevät jonkinlaisen suojelun alla.

Arabian puolelle rakennettiin mölyaita, sitä perinteisintä mallia. Kaitpa se suojaa jonkin verran meteliltäkin, ainakin se toimii näköesteenä sillä muuten perinteiset pihapiirit ja talojen ikkunat olisivat päivittäin kymmenien tuhansien ohikulkijoiden edessä kuin tarjottimella.

Tähän vuodenaikaan meluaitaa tärkeämpi varmaan olisi pölyaita, mutta sellaistahan ei taida olla tarjolla. Kesään mennessä lehtien tulo puihin parantaa tilannetta sekä mölyn että pölyn osalta.

Kumpulan puolella tämä suojaus toteutetaan rakentamalla Kustaa Vaasa tien laitaan "Itä-Berliinin muuri" eli opiskelija-asuntoja vieri viereen. Siellä taustalla sitten ovat ne loput jäänteet kaupunginosan historiallisesta miljööstä.



Samanlaisia reliikkejä löytyy myös työyhteisöistä, sieltä ne vaan häivytetään paljon joutuisammin. Arvostusta ja suojelua löytyy vain juhlapuheista.

Ei kommentteja: