torstai 29. maaliskuuta 2007

ilmastomuutos

No siitähän on ollut puhetta, eikö vaan? Joidenkin mielestä ihan kyllästymiseen asti.

Aihe on niin vetävä, että sitä ujutetaan mahdollisimman moneen juttuun huomion varmistamiseksi.

Pikavilkaisu Helsingin sanomien arkistoon antaa kuvaa siitä kuinka paljon (ja miten kiihtyvällä tahdilla) ilmastomuutos on ollut uutisissa ja artikkeleissa:

  • vuodesta 1990 alkaen 2332 juttua
  • viimeksi kuluneen 12 kk aikana 712 juttua
  • viimeksi kuluneen 3 kk aikana 361 juttua
  • viimeksi kuluneen 1 kk aikana 111 juttua

Tämän kevään huimaan nousuun yhtenä selittäjänä varmasti on eduskuntavaalit, jonka teemoihin tietysti jokaisen pyrkyrin piti ujuttaa tämä teema mukaan.

Suurin osa uutisista ja artikkeleista on puhdasta spekulointia syistä ja seurauksista, varsinaista prosessia on valotettu varsin harvoin. Varsin aktiivisia ovat olleet ne, jotka katsovat voivansa hyödyntää tätä medianäkyvyyttä tavalla tai toisella.

Muutamia lainauksia aiheesta:

Ilmastonmuutokseen on herätty myös Suomessa. Liikenne- ja viestintäministeriöllä on oiva tilaisuus olla suunnannäyttäjä, kun ilmaston lämpeneminen on nostanut päästöjen vähentämisen maailmanlaajuiseksi puheenaiheeksi.
...
Professori Atte Korholan mukaan ilmastokeskustelu ei ole aina rehellistä. Suomessa ilmastonmuutoksella tehdään maatalouspolitiikkaa. Biopolttoaineet ovat siitä oiva esimerkki.
...
Vanhasen kysymykset ovat laajoja. Hän selvittää eduskuntaryhmien kantoja muun muassa talouspolitiikkaan, eläkejärjestelmään, perusturvaan, ilmastonmuutoksen torjuntaan sekä Suomen turvallisuuteen ja kansainväliseen asemaan.
...
Ilmastonmuutoksen hillintä, arjen matkojen toimivuus ja Suomen kilpailukyvyn ylläpito ovat liikennepolitiikan suurimmat haasteet tulevaisuudessa.
...

Jäiden väheneminen haittaa hylkeiden lisääntymistä Itämerellä

..tänä talvena jäät ovat olleet vähissä, mikä vaikeuttaa kuuttien selviytymistä…

Euroopan unionilla riittää haasteita

..käytännön tasolla yksi merkittävimmistä on EU:n lupaus taistella eturintamassa ilmastomuutosta vastaan..

Korkein oikeus näpäytti Bushia ilmastopolitiikasta

..korkein oikeus totesi, että Yhdysvaltain liittovaltion ympäristövirasto ”ei antanut järkevää selitystä” sille, miksi se oli kieltäytynyt säätämästä rajoja uusien auotojen ja kuorma-autojen hiilidioksidi………

jne. ….

Ei kommentteja: