torstai 8. maaliskuuta 2007

fitness










Mahdutko maailmaan?

Oletko sinä painosi vartija? Hallitsetko painosi vai hallitseeko painosi kenties sinua? Kuinka monta tilaisuutta olet jättänyt käyttämättä vain siksi, että olet pelännyt itsesi häpäisemistä? Mahdutko elämään tässä maailmassa sellaisena kuin olet?

Lukiolaispoika Leo joutuu karvaasti kokemaan, ettei kahdenkymmenen kilon ylipaino ole eduksi romanttisten suhteiden syntymiselle. Laihduttaminen ei ole helppoa, kun ympäristö ahmii pitsoja ja hampurilaisia.


(ennakkonäytös 8.3.2007. Aleksanterin teatteri)

Suomen ensimmäinen barokki-ooppera? mitähän sekin tarkoittaa, ei aavistustakaan kun en edelleenkään ole niitä musiikki-ihmisiä. Amatööristä kuulosti ihan siltä kuin se kuuluisa copy-paste olisi ollut tässä sävellystyössä ahkerasti käytössä. Ihan hauska teemanpätkä toistui ihan uuvuttavan moneen kertaan.

Tarina, tai libretoksihan ne sitä tässä yhteydessä kutsuvat, pureutui tietysti ihan tämän päivän muotiongelmiin, mutta kyllä sitäkin oli selvästi venytetty ja haalittu mukaan kaikki mahdollinen aihepiirin ympäriltä. Onko oopperan tarinan olta epäuskottavan juonikas ollakseen taidetta? Enkä sitten millään osaa kuvitella teini-ikäistä kaveria joka käyttäisi moporahansa rasvaimuun (monikohan lääkärikään siihen leikkiin lähtisi). Esimerkiksi tämä juttu oli täysin tarpeeton ylilöynti tarinassa.

Miehityksessä tietysti pitää rajoittua niihin voimavaroihin joita on käytettävissä, ja oopperassa kun ollaan, niin laulupuolihan se siinä päällimmäisenä tietysti on. Katsojalle jää tavallisesti aika iso vastuu siitä, että osaa kuvitella esittäjän edes jotenkin tarinan roolihahmoon. Tässä produktiossa tuo haaste oli tavallista suurempi.

Naapurin tyttö Minttu (Essi Luttinen) oli tässä mielessä iloinen poikkeus. Kaikin puolin roolihahmoonsa sopiva, osasi jopa näytellä ja eläytyä, mikä ei ihan aina laulajilta irtoa luonnostaan. Ja kyllä se Essin ääni on sellaista samettia ihan tavallisillekin korville, että harmi ettei Mintun osuuksien kohdalla niitä toistokohtauksia ollut lipsahtanut yhtään enempää.

Myös kuoro teki loistavaa työtä ja osallistui muutenkin normaalia paremmin (luontevammin) teoksen toteutukseen.

Ei ole mitenkään epätavallista, että minulla jää oopperoissa paljon ymmärtämättä, tällä kertaa kaikista käsittämättömintä oli niiden nuijien (osa yleisöä) käytös, jotka poistuivat kesken kaiken ja melko näkyvästi paikalta kesken esitystä.

Tuntuihan se ensimmäinen näytös vähän pitkäveteiseltäkin, mutta en minä nyt sentään ollut vielä lähelläkään karkaamisrajaa, kerran vain torkahdin.



FITNESS -kevytooppera

Fitness -kevytooppera kertoo rakkauden nälästä ja roskaruuasta, jolla sitä yritetään tyydyttää. Rooleissa muun muassa Petri Bäckstöm, Mari Palo, Essi Luttinen ja Laura Heinonen. Sävellys: Kirmo Lintinen, libretto: Veli-Pekka Hänninen, ohjaus: Janne Lehmusvuo, kapellimestari: Jani Sivén. Kuuluu Musica nova -ohjelmistoon. www.oopperaskaala.fi

1 kommentti:

Heidi kirjoitti...

Yksi Fitness-kuorolainen tuli hyvälle tuulelle kommentistasi - KIITOS :-)