sunnuntai 15. heinäkuuta 2007

hanhi



Valkoposkihanhi (Branta leucopsis) , paskasorsa kuvaavalta katukieliseltä nimeltään, on suhteellisen tuore vakioasukki Helsingissä.

Takavuosina hanhien muuttoparvet pysähtyivät vain levähtämään ja takkaamaan Viikin pelloille ja muutamaan muuhun rauhalliseen lahdenpohjukkaan. Sitten niitä vain alkoi 'unohtua' yksin kappalein tai pienemmissä porukoissa rannoille loisimaan.

Ensin mutama onnistunut pesintä ja kunnon vihollisten puuttuessa vakkariin asustava kanta onkin jo 'harmillisen' suuri. Meteliäkin piisaa, mutta ennekaikkea paskoja kun satoihin yksilöihin kasvaneet 'perhekunnat' pitävät leiriään parhailla ulkoilualueilla.

Isojen lintujen joukkovoima on mahtava, Vantaanjoen suistossa vähän liian rohkeaksi heittäytynyt Supi meinasi päästä hengestään, sylikoirista nyt puhumattakaan. Itsevarma, suorastaan röyhkeä käytös on tyypillistä näille porukoille, ei ole mummoillakaan asiaa mennä moitiskelemaan sotkuista.

Hyvää vai huonoa kehitystä? tiedä häntä, mutta mehän ollaan totuttu siihen, että tänne muuttaa jatkuvasti kaikenlaista porukkaa, jopa Savosta ......




Ei kommentteja: