tiistai 17. heinäkuuta 2007

aprikoosi


Aprikoosi (Prunus armeniaca) on pienehkön Kiinasta peräisin olevan puun hedelmä. Kiinassa aprikoosipuuta on viljelty tuhansia vuosia ennen ajanlaskumme alkua.

Yhtä pitkään niitä ei toki ole ollut saatavilla meidän kaupoistamme, mutta kuitenkin jo vuosikausia. Muihin hedelmiin verraten aprikoosien kysyntä/tarjonta taitaa olla melko vähäistä ja sesonkivaihtelu on sekä hinnan että laadun suhteen tosi suurta.

Itse taisin mieltyä makuun joskus menovuosieni aikana Pariisissa, jossa niitä oli tarjolla sekä kuivattuina että tuoreina, melkein missä vaan. Siitä asti niitä on tullut osteltua melkein aina kun joku on älynyt kaupata. Melko useasti on jäänyt harmittamaan hedelmän raakuus, kuivahtaneisuus/mauttomuus tai melkein käymistilan saavuttanut ylikypsyys. Mutta kun aina joskus löytää niitä tosi hyviäkin, niitä jotka palauttavat Pariisin mieleen, niin jaksaa edelleen maksaa itsensä kipeäksi aina kun siihen tilaisuus tulee.

Nyt taas oli S-kauppias löytänyt jostain ihan hyvän erän, sopivan kiinteälihaista, mehukasta ja maukasta tavaraa. Seuraava satsi sitten olikin pieniä puupalloja, joiden myymisestä pitäisi tuomita hirteen.

Niitä hyviä tuli otettua muutama töihinkin evääksi ja siinäpä kahvitunilla asia tuli sitten puheeksi. Itse kun olen tässä(kin) asiassa täysin höynähtänyt, en ole edes tullut ajatelleeksi kuinka monelle tuore aprikoosi on ihan kokematon elämys. Kesälomien harventamassa joukossamme oli nimittäin reilusti puolet sellaisia jotka eivät ole koskaan maistaneet saati sitten ostaneet kaupasta tuoretta aprikoosia. Väittipä joku ettei hän ollut edes nähnyt sellaisia myynnissä.

Tässä taas oli hyvä esimerkki siitä mitenkä luulo ja tieto voivat poiketa tosi paljon toisistaan. Jos minulta olisi asiaa tiedusteltu, olisin luullut tietäväni, että kyllä lähes kaikki suomalaiset ovat aprikoosia ainakin maistaneet ja aika monet siitä jopa pitäneet, ja pieleen olisi mennyt luuloni.

No tässä jutussa tilanne on Firmassa nyt korjaantunut luuloni mukaiseksi, mutta enää en uskalla luulla samaa lopu kansan osalta ......







Ei kommentteja: