lauantai 11. elokuuta 2007

västäräkki citybird




Västäräkkikin kuuluu niihin Helsingin kanta-asukkeihin. Harvemmin ihan toreilla, mutta joka puistikossa ja pihapiirissä tuttu taapertaja. Pesiikin melkein ihmisestä piittaamatta usein esimerkiksi autokatoksissa. Siinähän sulla on sitten paskat konepelillä, mutta on se sen verran symppis ettei viitsi häätää poiskaan.

Västäräkin poikanen on jo täysikokoinen, mutta käyttäytyminen poikkeaa selvästi aikuisesta. Se ei oikein tiedä pitäisikö sen olla puussa vai maassa vai jossain muualla. Poukkoilee sinne tänne ja välillä pudota oksalta kun uteliaasti kurkkii ympäriinsä.

Samanlainen västäräkin poikanen meillä oli kesähommissa, aluksi arka ja innokas, mutta pian se siitä korjaantui ihan normaaliksi lusmuiluksi .....


_________________________

Västäräkki (Motacilla alba) on västäräkkeihin (Motacillidae) kuuluva varpuslintu

Vanhin suomalainen rengastettu västäräkki on ollut 7 vuotta 11 kuukautta 14 päivää vanha. Euroopan vanhin oli 12 vuoden 3 kuukauden ikäinen brittiläinen lintu.

Muutamia yksilöitä yrittää talvehtimista vuosittain.

Västäräkkiä tavataan aukeilla alueilla usein lähellä asutusta tai vettä. Se suosii paljaita alueita ravinnon haussa, missä se voi myös toteuttaa tyypillistä liikkumistaan.

Ei kommentteja: