torstai 2. elokuuta 2007

tomaatti


Kaikesta alla olevasta tietämättömänä nojailee onnellinen vihreä tomaatti huussin seinustalla ja voi hyvin. Tomaatit näyttävät voivan hyvin melkein missä vaan, kunhan niitä ei yritä liian innostuneesti kasvattaa.

Vähän samalla tavalla on monen muunkin jutun kanssa, hyvin menee kunhan saa rehottaa itselleen luontaisimmalla tavalla .....

_________________________________

Tomaatti

Tomaatti (Solanum lycopersicum) on koisokasvien (Solanaceae) -heimoon kuuluva kasvi, joka on lähtöisin Perusta ja Chilestä. Kasvin nimi on peräisin meksikolaisesta nahuatlin kielestä.

Suomeen tomaatti tuli 1870-luvulla. Tomaateistaan tunnetussa Närpiössä niitä alettiin viljellä luultavasti 1917. Tomaatteja pidettiin pitkään haitallisina ja enemmän niitä alettiin käyttää vasta sotien jälkeen.


Terveysvaikutukset

Tomaattivalmisteiden syönti vähentää riskiä sairastua sydäninfarktiin perustuen sen sisältämään karotenoidiin lykopeeniin. Tutkimusten mukaan sydäninfarktin ja aivohalvauksen riski oli kolminkertainen niillä miehillä, joiden veren lykopeenitasot olivat matalat verrattuna korkeampiin lykopeenimääriin. Tomaatin lykopeenin on todettu ehkäisevän myös eturauhassyöpää. Eteläeurooppalaisten veren lykopeenitasot olivat vuonna 2002 kolme-neljä kertaa suuremmat suomalaisten lykopeenitasoihin verrattuna.


Ei kommentteja: