maanantai 13. elokuuta 2007

huippujuttu

Sattumalta osui käsiin juttu, joka kerralla palautti mieleen, että loma loppuu kohta ja tuo työelämän arki arki kaikkine jargoneineen alkaa taas.

Ei voi muuta kuin onnitella Uusikylää terävistä havainnoista ja omalta osalta vahvistaa, ettei koko pitkän marssini aikana Firmassa eletty yhtä sairasta ja kyräilevää vaihetta kuin näiden huippujuttujen marssittua joukkoomme .....

Huippuosaaja kuluu äkkiä loppuun

(Taloussanomat 12.8. 2007)

Huippukoulutus antaa huippuosaajille huippuvalmiudet huipputehtäviin. Miten tähän on tultu?

Huippuosaaja on noussut viime vuosina hevonpaskabingon kärkiosumien joukkoon. Suosittu etuliite on tarttunut muihinkin sanoihin.


Muotisanat leviävät yleensä liike-elämästä julkishallintoon, mutta lahjakkuustutkija Kari Uusikylä on jäljittänyt huippusanojen synnyn yliopistomaailmaan. Hän työskentelee kasvatustieteiden professorina Helsingin yliopistossa.

.....

Uusikylän mukaan huippuosaamiselle on käynyt samoin kuin muillekin muotisanoille: perimmäinen merkitys on haihtunut.

– Mikä on huippu? Se ei ole luonnonlaki, vaan sen voi määritellä vain suhteessa muihin laittamalla ihmiset järjestykseen jonkin ominaisuuden suhteen.

Huippujen nimeäminen on sitä helpompaa, mitä kapeampi osaamisen ala on kysymyksessä.

.........

Trendi on kuitenkin tehnyt rajanvedosta merkityksetöntä, koska kuka tahansa voi julistaa tai brändätä itsensä huipuksi.

Huippujen merkitystä korostamalla haluttiin Uusikylän mukaan tuoda kilpailu työpaikalle: ajateltiin, että ihmisistä saadaan enemmän irti, kun kaikki laitetaan kilpailemaan toisiaan vastaan. Trendikäs ajattelutapa on levinnyt koulumaailmaankin.

– Vanhemmilla saattaa olla suunnattomia tiedollisia vaatimuksia jo ekaluokkaisille. He ovat kamalan huolissaan siitä, vaaditaanko oppilailta tarpeeksi.

Työkavereiden kokeminen kilpailijoiksi on kuitenkin todettu tutkimuksissa ilmapiiriä heikentäväksi perustekijäksi.

– Yliopistomaailmassa on aina ollut kilpailua, mutta liike-elämästä matkitut käytännöt ovat tehneet siitä armottomampaa.

– Kakolan vankimielisairaalan ylilääkäri sanoi aikoinaan, että hän viihtyy paljon paremmin Kakolassa kuin yliopistossa, koska ilmapiiri ei ole niin väkivaltainen.

Ei kommentteja: