maanantai 21. toukokuuta 2007

cutty sark - in memoriam



Kuuluisa Cutty Sark -laiva paloi pahoin Lontoossa

21.5.2007 (IS)
Lontoon tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluva Cutty Sark -laiva vaurioitui vakavasti tulipalossa maanantaina.

Skotlannissa vuonna 1869 valmistunut Cutty Sark rakennettiin kuljettamaan teetä Kiinasta Britanniaan. Puusta ja teräksestä rakennettu purjealus oli aikanaan ennätyksellisen nopea. Kiinalaisen teen ohella Cutty Sark kuljetti myös villaa Australiasta Britanniaan, millä reitillä se teki aikanaan nopeusennätyksen. Alus on ollut kuivatelakalla Greenwichissä vuodesta 1954.


Minulle Cutty Sark oli poikavuosien mielikuvitusseikkailujen alus. Olin lukenut monia tosia ja fiktiivisiä tarinoita aluksen vaiheista, nähnyt jopa useita kuvia siitä. Näillä eväillä oli helppo rakentaa omat seikkailunsa toden tuntuisiksi.

Vaikkei alus ole enää ollutkaan vesillä yli viiteenkymmeneen vuoteen, se on kuitenkin jatkanut elämäänsä aitona museoesineenä. Tämän palon jälkeen meillä ilmeisesti tulee olemaan enää jonkinlainen 'näköispainos' , tämän päivän tekniikalla rakennettu replika.... sääli.


Kun aikanaan tulin siihen miehen ikään, että menin Alkoon ja ostin ensimmäisen Viskipullon, se oli luonnollisesti merkiltään Cutty Sark.

Vaikka juomieni merkki on jo ajat sitten vaihtunut taidanpa nyt käydä hankkimassa vielä yhden CS:n naukkailtavaksi menneiden aikojen muistoksi.......


Ei kommentteja: